top of page

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Steeds meer mensen hebben last van #stress, #angst of #paniek. En langdurige stress kan uiteindelijk resulteren in een#burn-out. Hoe kun je dit voorkomen? ’s Avonds op de bank voor de tv ploffen is verleidelijk, maar wellicht niet de meest effectieve manier. Onze burn-out #specialist Jurjen van Aken legt uit wat je wél kunt doen. https://lnkd.in/eTgbnbd #masternetwerk


14 november 2019


Steeds meer mensen hebben last van stress, angst of paniek. En langdurige stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Hoe kun je dit voorkomen? ‘s Avonds op de bank voor de tv ploffen is verleidelijk, maar wellicht niet de meest effectieve manier. Wat je wél kunt doen, legt onze burn-outspecialist Jurjen je uit.


Geef een tegenreactie

Er zijn lijsten volgeschreven over hoe je je kunt ontspannen. Van yoga tot bergbeklimmen, van timemanagement tot ‘nee leren zeggen’. Maar wat zeggen de experts? Erik Scherder, neurowetenschapper aan de VU, legt uit dat je het beste kunt omgaan met stress door een tegenreactie in je hoofd aan te wakkeren. En dat je dat beter in een vroeg stadium kunt doen. Hieronder een paar tips hoe je dat doet.


Regenereer je brein

Wil je dagelijks je brein regenereren, luister dan naar muziek. Het ontspant, het inspireert en is dé manier om je hoofd in een andere stand te zetten. Je Hippocampus vaart daarnaast enorm goed bij bewegen. Bovendien is nieuwe dingen leren dé remedie die je Hippocampus en Frontale Lob regenereert. Het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden heeft namelijk een ontzettend ontstressend effect op de Hippocampus en Frontale Lob in je hersenpan. En… ‘s nachts mag je niks doen. Alleen slapen. Maar dat wist je al.


Kijk naar de oorzaak

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken waardoor je die stress, angst of paniek ervaart. De dokter, psycholoog of psychiater kijkt of het een biologische (of je een defect hebt, 1% van de gevallen), psychologische of sociale oorzaak (interactie met anderen, omgevingsfactoren) heeft. Bij ernstige klachten kunnen er medicijnen* voorgeschreven worden. Dat geeft een tijdelijke verlichting en creëert ruimte om met een behandeling te starten. Maar na verloop van tijd zul je een hogere dosis nodig hebben om het effect van het begin te bereiken.

*Lees de bijsluiter wat de mogelijke bijwerkingen zijn, zodat je je bewust bent waarmee je bezig bent.


Pak de bron aan

De nieuwste neurowetenschappelijke inzichten laten zien dat wat je in je lichaam aan emoties en gevoelens ervaart, een bron kent in de hersenen. Wil je genezen, behandel dan de bron, de oorzaak. Bij een lekkage in je huis is een emmertje onder de lekkage plaatsen een tijdelijke oplossing. Het repareren van de lekkage is de oplossing.


Kies voor een behandeling

Dagelijks hebben duizenden mensen last van activaties. Negatieve emoties die starten in het brein en die lichamelijk waarneembaar of voelbaar zijn. Triggers veroorzaken stress, paniek, angst en zweten. Waarschijnlijk weet jij zelf in welke situaties deze bij jou geactiveerd worden.

De nieuwste neurowetenschappelijke inzichten laten zien hoe triggers starten. En waardoor dus ongewenst gedrag en ongewenste lichamelijke emoties ontstaan. In de therapie Hello New Start worden deze nieuwe inzichten toegepast. Hierdoor zijn we in staat om mensen met stress, angst, paniek en burn-out effectief te behandelen. Immers als je de bron kent, hoef je je niet bezig te houden met de gevolgen.

Wil jij ook de bron van jouw stress voorgoed aanpakken? Neem dan contact met mij op en kijk wat ik geheel vrijblijvend voor je kan betekenen.


Dit artikel is geschreven door Jurjen van Hello New Start


1 weergave0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page