top of page

Wat is een activatie en hoe kom je eraan?

Een activatie ontstaat doordat een trigger via één van je zintuigen binnenkomt, dit kan te pas en te onpas plaatsvinden. Een activatie is een vervelend gevoel dat je daardoor ervaart, hierdoor wordt jouw gedrag negatief beïnvloed.Een praktijksituatie

Onlangs had ik een etentje met vrienden. Gezellig een hapje, een drankje en oude verhalen ophalen afgewisseld met politieke inzichten en voorspellingen voor de favoriete sportclub. Niets spannends dus, maar plots is een vriend stil. Ik zie hem oogcontact zoeken met zijn vrouw om aan te geven ‘Ik heb er weer een’ en trekt zich terug op het toilet om tot rust te komen. Tien minuten later komt hij terug en hoopt weer onbevangen deel te kunnen nemen. Maar ik zie aan hem dat hij hier toch nog last van heeft.


Ik vraag naar wat hem overkwam. Hij antwoordt: ‘Weet ik niet, ik kreeg het plots benauwd’. Hij zegt er wel vaker last van te hebben. Wanneer ik symptomen beschrijf van een paniekaanval en situaties hiervan benoem, antwoordt hij bevestigend.


Ik laat hem een het voorbeeld zien van David Lynch over hoe één van je zintuigen negatief geactiveerd kan worden.Na het zien begrijpt hij de koppeling van een trigger met een activatie. Ik laat hem ook de video zien van Oud-militair Paul Guest, die onlangs meedeed aan de Invictus Games. Als er tijdens een tenniswedstrijd een helikopter overvliegt, krijgt hij plotseling een activatie.


Naast dat een activatie via het geluid een trigger kan starten, kan dit ook beginnen vanuit de andere zintuigen: tastzin, ruiken, proeven, waarbij ‘zien’ de meeste activaties triggert.

Deze filmpjes zijn voorbeelden van hoe triggers en activaties werken. Niet hetgeen wat je ooit hebt meegemaakt is leidend, maar dat waar jij lást van hebt gekregen. Er zijn veel mensen die hiermee door blijven lopen of het met pillen van de huisarts proberen te onderdrukken. Maar er zijn er ook die kiezen voor hun gezondheid en ervan af komen.


Interessant om verder te onderzoeken? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page