top of page

Is ons lichaam de bron of de spiegel van onze gezondheid?
Wil jij kennismaken met deze methodiek? Lees dan verder.


Vaak proberen we door voeding en beweging ons lichaam te houden. Maar hoe weet je eigenlijk dat dit jou helpt gezond te zijn?


Wat doet iemand die vermoedt dat hij zijn autosleutels na het parkeren buiten is verloren? Die zoekt eerst op logische plekken, zoals onder het licht van de lantaarnpaal. Als je vraagt waarom hij daar zoekt luidt het antwoord: ‘Omdat het daar licht is’. Dit voorbeeld wordt vaak gebruikt om ons gedrag te verklaren.

De metafoor van de man die zijn sleutels verloren heeft, geldt wellicht ook voor jouw gezondheid. Lichamelijk voel je dat je gezond of ongezond bent.Een bepaalde mate van gezondheid is ook te meten: BMI, hartslag, bloeddruk, longcapaciteit. Dit kan bij de huisarts of medisch specialist. Kan het zijn, zoals in hierboven beschreven metafoor, dat je op de verkeerde plek aan het zoeken bent?


Is het lichaam de oorzaak van jouw gezondheid of vinden we hier de gevolgen? Kan het ook de spiegel zijn? “Maar ik voel toch hier de spanning, stress en pijn?” De dokter en of de specialist onderzoeken hier jouw klachten en de diagnose bij ziekte is dat iets in jouw lichaam ziek is.


Het lichaam als spiegel van hoe we ons leven leven.

De fysiologie van emotie

In ‘Molecules of Emotion’ van Candace Pert en ‘The Biology of Belief’ van Bruce Lipton wordt het antwoord gegeven. Niet onze genen zijn verantwoordelijk voor onze gezondheid maar onze interactie (o.a. waarneming) met onze omgeving. 
In de huidige samenleving is er geen sprake meer van ECHTE angst, zoals in de tijd dat wij holbewoners waren en een beer ons plots kon doden. Maar angstige gedachten (ook wel VALSE-angsten) zijn er wel. Over werk, relaties met onze partner/ vrienden en collega’s. Ook zorgen over financiën, onze kinderen, de planeet, jouw toekomst (pensioen) en je gezondheid zorgen ervoor dat deze valse-angsten geactiveerd worden. Ondanks dat jouw leven niet letterlijk bedreigd wordt, reageert het brein op deze angst door het stressrespons te activeren.
Telkens als we stress of angst ervaren wordt ons vecht-vluchtmechanisme – ons oerinstinct om te overleven- geactiveerd. Hierdoor vindt er een reeks van fysiologische reacties plaats die het lichaam in de opperste staat van paraatheid te brengen. Cortisol en adrenaline worden het lichaam ingepompt, klaar voor actie!

Als deze stressrespons met regelmaat geactiveerd wordt, omdat jij door werk, relaties, gezondheid, wijze van leven of bijvoorbeeld financiën, stress of angst ervaart, zal de stressrespons jou uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.


Het gevolg is dat je lichaam zich niet kan ontspannen en niet kan repareren wat onvermijdelijk ziek wordt als het niet wordt onderhouden door het zelfreparatiemechanisme.


In valse-angsten zitten details van eerdere gebeurtenissen, vanaf je jongste jeugd, die vaak niets met het nu te maken hebben. Details van gebeurtenissen waar jij de controle dacht te verliezen. Je hebtdit materiaal inclusief de emotie opgeslagen in je onderbewuste. Hier krijg je in de loop van je leven last van.


Soms komen mensen in beweging als het lichaam fluistert zoals bij blozen, plots transpireren, stress en paniekreacties. Maar vaak moet het lichaam schreeuwen zoals bij SOLK ((psycho) Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) of een burn-out voordat je er iets aan gaat doen.


Dit aanpakken vanuit cognitieve gedragstherapie of NLP-technieken komt aan op wilskracht. Beiden technieken werken eerst aan bewustwording (wat is de mogelijke oorzaak) om vervolgens aan acceptatie te werken (hoe kan je ermee leren omgaan).


De vraag is: ‘Gaat het jou om te leren accepteren, of wil je er definitief vanaf?’


Veel klachten ervaar je lichamelijk. Net als bij bijvoorbeeld een burn-out, wanneer het lichaam zichzelf uitschakelt. Maar de bron zit dus ergens anders.


Wil jij de methodiek van Hello New Start ervaren? Stuur mij een bericht met daarin waarom jij dit wilt en denkt nodig te hebben. We bespreken dit daarna telefonisch. Ik geef kosteloos aan 5 personen een traject van 3 sessies.


Wil jij werken aan je gezondheid vanuit een andere invalshoek? Laat me weten met welke vraag ik jou kan helpen. De resultaten zullen je verbazen.3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page