top of page

Waar komen de klachten van 30 tot 60% die een huisarts/ specialist bezoeken vandaan?Lees hier hoe Cobie Baart haar cliënten uitleg gaf over de werking van het brein en de eenheid van lichaam en geest, waarbij zij mensen doorverwees naar PMA-coaches.


"Al heel jong wilde ik begrijpen hoe het kan dat mensen ziek worden en heb ik een groot verlangen gevoeld de dingen te weten die niet altijd aan de oppervlakte duidelijk zijn. Zo voelde ik vaak dingen aan van mensen zonder dat erover gesproken was door te zien hoe hun gedrag en gebeurtenissen samenhingen.


Na mijn artsenstudie heb ik jarenlang in de pijnbestrijding gewerkt (palliatieve zenuwblokkades), hetgeen mij in de richting van de opleiding tot neuroloog heeft gebracht. In deze periode heb ik mij ook intensief beziggehouden met andere dan de westerse geneeskunde.


Na mijn opleiding in het AMC werd ik in 1994 neuroloog in ZGT Hengelo en Almelo waar ik ook te maken kreeg met onbegrepen klachten. Ik had het geluk neuroloog te worden in the decade of the brain, er werd steeds meer bekend over de geweldige complexiteit en plasticiteit van onze hersenen en samenhang met de overige lichaamsfuncties en gedrag.


Naast betrokkenheid bij de organisatie van het ziekenhuis in commissies, verandertrajecten, onderwijs, voorbereidingen voor congressen, werd ik ook auditor bij het NIAZ (Nederlands Instituut Accreditatie Ziekenhuizen - een orgaan dat de kwaliteit van de ziekenhuizen toetst en verbetercycli uit helpt zetten). Ook hier vond ik de samenhang en het samenwerken met mensen vanuit verschillende invalshoeken op zoek naar verbetering geweldig om te doen.


In 1999 kwam ik in aanraking met Joop Korthuis, de grondlegger van PMA (Progressive Mental Alignment), een methode die ik de snelweg noem naar reductie van onbegrepen klachten als we ons onbewuste durven te vertrouwen.


Ik deed 3 x een achtdaagse opleiding in 1999, 2003 en 2016 om de vaardigheid te behouden van deze bijzondere gespreksmethode en de ontwikkeling ervan te volgen.


In mijn werk als neuroloog heeft PMA me veel gebracht om mensen die geen neurologische aandoening hadden op het goede been te zetten en weg te houden van een jarenlange zoektocht die uiteindelijk niets oplevert dan frustraties en een langdurige negatieve spiraal tot gevolg heeft."


Heeft u interesse in wat Hello New Start hierin met ‘Een ander gesprek’ voor u kunt betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Ik leg de methode graag uit.

4 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page