top of page

STRESS? “LUMMELEN HELPT NIET”

“Eindelijk, ‘s avonds op de bank voor de tv of in de vakantie langs de rand van het zwembad. “Even ontstressen”, denk je. Maar nee, dit is niet zoals het moet, volgens Erik Scherder (neurowetenschapper aan de VU).




Er zijn lijsten volgeschreven hoe je aan stress komt. Nieuw daarin zijn de triggers die je door de jaren heen hebt opgebouwd in voor jou stressvolle situaties. Of anders gezegd waarin jij bewust of onbewust (jongste levensjaren) de controle over de situatie verloor.

Maar eerst de basis. Wat gebeurt er eigenlijk in het brein zodra je stress hebt?



‘Stress is een circulaire samenloop van je Hypothalamus, die je Hippocampus en Frontale Lob uitput, die alle remmen op je Amygdala loslaten, wat je Hypothalamus verder aanwakkert.’






De gevolgen van "die alle remmen op je Amygdala loslaten"

De amygdala codeert de emotie en de hippocampus codeert de context; dat wil zeggen de mensen, de situaties, de dingen en waar iets plaatsvond. We hebben meer kans om informatie te onthouden als we er een gevoel of een emotie bij hebben. Dat is in sommige gevallen juist heel akelig als iemand angst heeft opgelopen en die herinnering als het ware is 'ingebrand' door de adrenaline. Dan gaan er triggers af en ervaar je diverse activaties die gedrag en functioneren negatief beïnvloeden.


Omgaan met stress doe je door de tegenreactie in je hoofd aan te wakkeren.


STRESS het hoofd bieden. De BASIS

Om de cirkel te doorbreken, activeer: je Hippocampus en je Frontale Lob. Deze twee hersendelen reageren namelijk erg goed op bepaalde activiteiten. Wil je dagelijks je brein regenereren ga dan:


Naar muziek luisteren! Het ontspant, het inspireert, het regenereert.

Je Hippocampus vaart, ten tweede, enorm goed bij: bewegen!

Nieuwe dingen leren is de remedie die je Hippocampus en Frontale Lob regenereert. Het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden heeft namelijk juist een ontzettend ontstressend effect op de Hippocampus en Frontale Lob in je hersenpan.

En…… ‘s nachts mag je niks doen. Alleen slapen! Maar dat wist je al.



Stress het hoofd bieden deel 2: Hello New Start methodieken en neurowetenschap

‘Wij zijn ons brein’Dick Swaab (Hersenonderzoeker)

Dagelijks hebben duizenden mensen last van activaties. De ontketening van negatieve emoties die starten in het brein (Amygdala) en die lichamelijk waarneembaar zijn. Paniek, angst en zweten zijn enkele voorbeelden hiervan die ons weerhouden te doen wat we op dat moment hadden willen doen. Gewoon gedrag vertonen, gewoon functioneren. Uiteindelijk zitten we oververmoeid of uitgeblust thuis met misschien wel een burn-out.


De jongste neuro-wetenschappelijke inzichten geven ons inzicht in het functioneren van het brein. Waar triggers starten en waar dus ongewenst gedrag en ongewenste lichamelijke emoties een gevolg van zijn.


Door het toepassen van deze inzichten en de methodiek van Hello New Start zijn we in staat om mensen met stress en burn-out effectief te behandelen.


‘Immers als je de bron kent, hoef je je niet bezig te houden met de gevolgen.’


Laten we dan eens kennismaken. Kijken wat ik voor je kan betekenen, geheel vrijblijvend.

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page